top of page
  • TMB-Bouw

Is een houseboat een goede investering?

Bijgewerkt op: 10 mrt.

Een houseboat is prachtige manier om een huis op water te kopen, zowel voor verhuur als eigen gebruik. Echter, zijn er verschillende zaken die u moet overwegen voordat u besluit of dit de juiste optie voor u is. We gaan dieper in op wat een houseboat is, wat de mogelijkheden zijn en we geven tips om te beslissen of het een geschikte investering voor u is.Wat is een houseboat?


Een houseboat wordt gekeurd als een boot (CE-D) en mogen daarom aangemeerd worden in jachthavens. Houseboats hoeven niet aangemeerd te worden. Aangezien u er ook mee kunt varen worden houseboats ook wel 'drijvende huizen' genoemd. Een houseboat heeft een lengte van 12 meter of langer is geschikt voor 2 tot 6 personen.


Houseboat kopen: wat is het koopproces?


Wilt u een houseboat kopen? Doorloop dan de volgende stappen:

· Bepaal het doel van uw houseboat: wilt u een houseboat kopen om er zelf fulltime te wonen of dient de investering als een vakantiehuis? Het doel van uw boot is van invloed op alles, van de grootte tot de indeling.

· Kies de locatie waar u wilt wonen: Er zijn veel mogelijkheden om op een houseboat te wonen, zoals permanent aan boord wonen, houseboat verhuren of zelfs gebruiken als extra kantoor. Omdat elke optie een andere indeling oplevert, worden er andere eisen gesteld aan het wonen aan boord.

· Budget bepalen: Bij TMB Bouw kijken we samen naar uw wensen en maken hier een ontwerp van. Daarbij rekenen we uit of het plaatje bij uw budget past en proberen zo samen tot een opdracht te komen.


Welke locaties zijn er mogelijk voor houseboats?


Houseboats worden CE-D gekeurd, wat inhoudt dat ze worden gezien als een boot, maar dat betekent niet dat u zomaar overal een houseboat mag neerleggen. In Nederland zijn houseboats een opkomende markt. Steeds meer gemeentes laten het plaatsen van houseboats toe, maar sommige havens moeten nog mee in deze ontwikkeling. Er zijn al wel enkele havens die ligplaatsen aanbieden, maar dit kan en moet meer.


Oplossing voor starters op de huizenmarkt: tiny houseboat


De Nederlandse woningmarkt is overspannen en vooral starters hebben weinig tot zelfs geen mogelijkheden om op zichzelf te gaan wonen. Voor starters is een tiny houseboat de oplossing voor dit probleem. TMB-Bouw ziet hierbij dan ook kansen door bewoning op houseboats. Letterlijk een woning op het water. Maar één aspect is hierbij moeilijk; de gemeentelijke regelgeving voor permanente bewoning op een houseboat.


In de afgelopen 4 jaar zijn er vele houseboats gerealiseerd door TMB-Bouw in Nederland en in het buitenland. Allen bedoeld voor verhuur terwijl er havens zijn die projectmatige bewoning op houseboats willen toestaan. Er zijn diverse ligplaatsen voor verhuur, maar waarom zijn er nog zoveel gemeentes in Nederland die permanente bewoning op een houseboat niet toestaan?


Om weer kansen te bieden op de startersmarkt moet permanent wonen op een houseboat met postadres toegestaan worden. Voor starters en alleenstaande is dit namelijk een uitstekende oplossing. TMB-Bouw houdt de ontwikkelingen op het gebied van gemeentelijke regelgeving nauwlettend in de gaten en hopen dan ook dat hier op korte termijn meer flexibiliteit in komt.


Op maat een tiny houseboat bouwen door TMB-Bouw


Afhankelijk van uw wensen en locatie is een tiny houseboat laten bouwen door TMB-Bouw een goede investering. Graag bepalen we aan de hand van uw wensen of het interessant is om te investeren in houseboats. Neem contact met ons op, we gaan graag voor u aan de reken- en tekentafel aan de slag.


Ruim 4 jaar geleden startte Rob Meeusen en Mark Mangelmans het bedrijf TMB-Bouw. Na jaren met elkaar samengewerkt te hebben in de woningbouw, kwamen zij in aanraking met houseboats. Zij vroegen zich af “waarom worden aan nieuwbouwwoningen strenge eisen gesteld betreffende isolatie, luchtdicht bouwen en materiaalgebruik en aan Houseboats niet?”


De meeste houseboats worden namelijk opgebouwd met sandwichpanelen en geringe isolatiewaarde en zijn bovendien niet luchtdicht. Dit is eigenlijk verbazingwekkend in deze tijd, aangezien er op houseboats geleefd wordt. Door de eisen vanuit de woningbouw toe te passen op de houseboats van TMB-Bouw is er een uniek en nieuw product ontstaan: de “Mercedes onder de houseboats”.


Wilt u meer weten over een duurzame houseboat op maat laten bouwen naar uw wensen en behoeften, of wilt u meer informatie over onze modellen? Neem dan zeker eens contact op met de oprichters Rob en Mark van TMB-Bouw.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Mantelzorgwoning: praktische oplossing voor intensieve zorg Als u voor een familielid of geliefde zorgt die extra hulp nodig heeft, komt er best veel op u af om de zorg te combineren met uw eigen leve

bottom of page